Klimaat, stijging zeespiegel en NAP

Oud nieuws zul je zeggen. Het gaat me dan ook niet om de desastreuze gevolgen van de klimaatverandering voor de stijging van de zeespiegel met als gevolg: Amersfoort aan Zee. Nee, het gaat me om de foute beeldvorming die hierdoor soms ontstaat. Het Actuele Hoogtebestand Nederland kan helpen om de feiten goed op een rij te krijgen.

Op onderstaande kaarten wordt duidelijk wat er met Nederland gebeurt als de zeespiegel stijgt én je de dijken wegdenkt. Er is dus te zien welk deel van Nederland zich onder het niveau van de gestegen zee bevind. Achtereenvolgens stijging zeespiegel met 0,00 m; 0,85 m; 1,50 m; 2,50 m; 6,00 m en 60,00 m.

ahn_0_nap1 ahn_85cm_nap

ahn_150cm_napahn_250cm_napahn_6m_nap ahn_60m_nap

Amersfoort aan Zee ontstaat al zonder dat er sprake is van een zeespiegel stijging. Verder zie je dat het verschil tussen 1 m zeespiegel stijging met 6 m niet zo bijster groot is. Eigenlijk bevestigd één en ander wat we eigenlijk als wisten: Zonder dijken staat dit land onder water.Dat is in strijd met wat veel kaarten en toepassingen laten zien en het effect op Nederland wordt daarmee overdreven.

De laatste kaart maakt duidelijk dat als er een nieuwe zondvloed komt en we willen niet naar Limburg dat je dan vooral koers moet zetten richting Apeldoorn. In Overbetuwe houden we het gelukkig lang droog, dus hebben we tijd om ons zorgen te maken over de rest van de wereld, daar waar het klimaat echt impact heeft en waar men door ons toedoen steeds weer 2 stappen terug moet doen in de Echternach processie.

4 Reacties to “Klimaat, stijging zeespiegel en NAP”

 1. Netski Says:

  Hoi Mickel, een fijne overzicht. Echter moet men ook over secondaire gevolgen nadenken. Niet alleen de zeespiegel stijgt. Er komt ook meer water uit het westen door het smelten van ijskappen bij voorbeeld. Het gevolg: de rivieren zijn voller, de dijken worden steeds meer belast. Er moeten polders opgeofferd worden voor opvang van watermassa, de experts praten hier dan over inundatie polders.
  De stijgende zeespiegel is een uitdagende en complexe ontwikkeling.

 2. lies wagenvoorde Says:

  Hoi Mickel,bedankt voor je overzicht op je kaarten!
  Bij een stijging van 6meter van de de zeespiegel zit je dan in Deventer nog goed?
  Begrijp uit jouw verhaal,dat je met een stijging van 1meter al Amersfoort aan de zee krijgt?

  Hartelijk dank,

  Lies

 3. Han Greven Says:

  Ik mis een relatie met de tijd. Wanneer zullen de verschillende stadia bereikt worden? Desnoods met ruime speling.

 4. Pete Says:

  de +6m-zeespiegelstijging tekening is gelinked aan die van 60m


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: