Vrouwen in de politiek

Woman in politics is vandaag in het nieuws. De conferentie werd gisteren gehouden in Amsterdam om “elkaar te inspireren en tot een concreet stappenplan te komen om de participatie en doorstroom van vrouwen in de politiek (en de andere domeinen) te stimuleren”. Jammer dat ze dan vooral in het nieuws komen door de verkiezing van de prinsjesdagbokaal waar drie mannen in het zonnetje worden gezet. Woman in politics.

Vanochtend worden Paul Kalma, Heleen Mees en nog een derde persoon geinterviewd voor BNR radio over het bovenstaande. Twee quotes die typerend zijn voor dit soort interviews: “we praten hier vooral over vrouwen, eigenlijk.” en “Dat is dan bijna een seksistische opmerking”. Woman in politics.

Vrouwen in de politiek zijn vaak in het nieuws, zoals bijvoorbeeld de laatste dagen, daarbij ontbreekt het vaak aan positieve beeldvorming:

  • Hillary Clinton wordt nu misschien Minister van buitenlandse zaken van de VS. Was dat niet dezelfde vrouw die haar buitenlandse ervaring tijdens haar campagne flink overdreef? Hopelijk kan zij zich in haar nieuwe positie aan die kritiek onttrekken. Obama heeft wel al aangegeven dat hij het buitenlands beleid zal bepalen. Woman in politics.
  • Gerda Verburg komt in het nieuws omdat ze het CDA belang zou laten voorgaan. “Bij de vestigingsplaats van organisaties spelen terugdringen van files en het bevorderen van mobiliteit een ondergeschikte rol”. Woman in politcs.
  • Rita Verdonk verliest met Trots op Nederland haar belangrijke campainer Kay van der Linde. Wat opvalt is dat ze hem weinig bijvalt of bedankt voor de diensten die hij de afgelopen periode heeft verleent. Ze ziet het gebeuren en kijkt toe. Woman ini politics.

Er zijn inmiddels tal van initiatieven om meer vrouwen te activeren voor een topfunctie in de politiek en daarbuiten. Werken aan de beeldvorming rondom dit gebied is een belangrijke doelstelling.

  • Woman on Top, met als voorvechter de eerder genoemde Heleen Mees. Als zij begin maart een interview geeft in Trouw wordt zij in het commentaar van lezers volledig afgebrand.
  • Het ambassadeursnetwerk en het initiatief “It’s Lovely at the top”, met als voorvechter Dorine van Burmanje, bestuursvoorzitter van het Kadaster. Ze neemt een videoclip op en organiseert seminars. Bij het Kadaster wordt voor management functies net zoveel vrouwen als mannen uitgenodigd bij sollicitaties.
  • Woman inc. heeft een raad van bestuur van tien mensen, zonder een voorzitter, één duidelijk gezicht naar buiten. Het doel is om vrouwen uit verschillende werelden met elkaar in contact te brengen. Een nieuwe invulling geven aan het begrip vrouwenbeweging.

Dit is slechts een drietal van de vele initiatieven, een dynamische wereld, waarin veel gebeurd, ook internationaal. Bovenstaande actuele nieuwsberichten maken duidelijk dat er ook nog wel wat te doen valt. Zeker als je weet dat sommigen nog heel anders tegen vrouwen in de politiek aankijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: