Vechten tegen windmolens

Don Quichotte ging hen voor, maar nu hebben ook inwoners van het buurtschap Reeth de handschoen opgepakt en zijn ze in verzet gekomen tegen de plaatsing van windmolens langs de A15 bij Oosterhout. Het gaat om een voorgenomen plan van de gemeente Overbetuwe.

Windmolens zijn reeds tientallen jaren omstreden en zullen dat wel nog een tijdje blijven. Veel zaken worden ter discussie gesteld: effectiviteit, gevaar voor vogels, beschikbaarheid van wind, bijdrage aan het totaal, ruimte beslag. Er zijn hier boeken over volgeschreven, voor en tegen. Ik zal daar verder niet op in gaan.

Persoonlijk kies ik voor windenergie ook in Overbetuwe. We zijn te afhankelijk van fossiele brandstoffen, waarvan het gebruik eindig is en wat bijdraagt aan de extra uitstoot van CO2. Windmolens dragen bij die afhankelijkheid te verminderen. Verder is het zo dat zonder investeren in Wind-energie, onderzoek naar effectievere methoden niet of nauwelijk van de grond komt. Nederland loopt ver achter in haar keuze voor wind-energie als je kijkt naar Duitsland of Denemarken. Dat is voor onze economie een gemiste kans.

Hebben de inwoners van Reeth dan helemaal géén punt? Niet als het gaat om de slagschaduw van de molens, daarover zijn afspraken gemaakt, worden metingen uitgevoerd en worden de molens stil gezet als normen worden  overschreden. Ook niet als het gaat om de hoogte van de molens. Zover ik lees is de meest effectieve hoogte in Nederland in het binnenland zo’n 90-100 m. Bij het neerzetten van de maximale hoogte zal rekening zijn gehouden met de hoogte van de draaiende delen van de molen.

Het feit dat de publiciteit wordt gezocht en verzet wordt georganiseerd is misschien hun belangrijkste punt. Daaruit blijkt dat ze onvoldoende meegenomen zijn in het proces, ze zich buitengesloten voelen en het idee hebben dat er niet naar hen wordt geluisterd. Elders worden windmolens aangelegd met daarin participatie van omwonenden die dan logischerwijze ook meedelen in de winst. Dat helpt als compensatie tegenover de ervaren nadelen. Goede voorlichting lijkt gezien de argumenten die in het artikel genoemd worden ook te ontbreken. De gemeente Overbetuwe moet ook hier zoals zo vaak, meer aandacht aan besteden.

Anderen zullen beargumenteren dat wat je ook doet bewoners t.o.v. “negatieve” ontwikkelingen in hun woonomgeving altijd verzet zullen plegen. Dat is voor mij géén goed startpunt voor de discussie. GroenLinks heeft burgerparticipatie hoog in het vaandel, juist ook op die onderwerpen waar we achter staan.

3 Reacties to “Vechten tegen windmolens”

  1. Gerard Mulder Says:

    Het bovenstaande verhaal klinkt , wanneer je niet beter zou weten mooi.Wij hier in Reeth zijn de afgelopen tien jaren “bezocht ” door mensen die allemaal kwamen zeggen dat het met de Betuwelijn wel meeviel. We ontdekken hier dezelfde kenmerken.
    De ervaringen van de laatste jaren heeft ons het volgende geleerd. Vertrouw niemand die komt vertellen wat allemaal wel niet goed voor je is.
    Na de “zalvende ” bezoeken van de deskundigen van de Betuweroute is het halve buurtschap met de grond gelijk gemaakt.
    De natuur welke compleet was omgezaagd hebben we met veel moeite en bijna smeekbedes weer enigzins kunnen hertstellen. Zo zijn er nog wel een stuk of tien voorbeelde te noemen waar wij als goedgelovige burgers zijn ingestonken.
    Daarna is de politiek niet thuis , de zakenlui hebben de zakken vol en de bewoners zitten met de nasleep.

    Wij voelen op de klompen aan dat het met deze windmolens dezelfde kant op gaat.
    Een kenmerk heeft het plan al. Stiekemigheid.
    In de publicatie stond met geen woord gemeld dat er 9 turbines op het bedrijvenpark zouden komen.
    2e stiekemigheidje. Op de info avond in zaal Merkus in Oosterhout kwam ,na al veel tijd van ons gestolen te hebben eindelijk summier antwoord op de vragen welke wij stelden. Op de getoonde kaart was weer geen windmolen te ontdekken.
    Nijmegen , toch een groene gemeente met een bestuur dat desemt van alternatieve zaken plaatst in het geniep op het uiterste randje van hun net verworven grondgebied in oosterhout 5 turbines . Waarom niet fier een plan gemaakt en deze turbines in de Ooipolder
    tussen de natuur geplaatst en uitleggen aan de eigen inwoners hoe en waarom.Het spektakel wat dan losbarst zullen we in Reeth wel kunnen horen. De Overbetuwse bestuurders, met de wethouder voorop lenen zich maar al te graag als vazal van de Provincie om deze plannen er door heen te jassen. Het quota is gehaald de meerderheid gered en wij in Reeth zitten met de nadelen van twee gemeenten opgezadeld. Wij hebben na de Betuwelijn
    wel genoeg bijgedragen aan het ” landbelang”. Mogen wij nu asjeblieft met rust gelaten worden.
    Als dat nog teveel gevraagd is dan word het tijd om te emigreren.
    Gerard Mulder , inwoner van Reeth.

  2. jenneke Says:

    ga zo door


Plaats een reactie