Unplugged

Vandaag kreeg ik de vraag of ik “unplugged” was. Ik zag die vraag toen ik in de trein in Arnhem op mijn Iphone mijn twitter account bekeek. I rest my case, had ik kunnen zeggen. Maar de vraag verdient een uitgebreider antwoord. Eén dat niet in 140 tekens te vatten is. Gaf aan dat ze morgen mijn blog moesten lezen. Hier is hij.

Aanleiding voor de vraag was een medewerker van de Rabobank die aangaf dat ze overal een werkplek konden kiezen, op iedere locatie én thuis. Ik gaf aan dat dat concept bij de Rabobank “Rabo Unplugged” heet. Een idee voor een weblog werd geboren.

Zover ik het begrepen uit een training die ik in het voorjaar volgde, bestaat het concept bij de Rabobank uit drie onderdelen. 1. De fysieke plaats waar je werkt doet er niet toe. 2. De (ict) middelen waarmee je werkt kies je zelf. 3. De mensen waarmee je je opdrachten uitvoert behoren tot je netwerk, dit kunnen mensen binnen en  buiten het bedrijf zijn. Eén van de belangrijke redenen waarom de Rabobank dit nastreeft, zoals dat werd aangegeven, is om een aantrekkelijke werkgever te blijven voor nieuwe mensen die opgroeien in een wereld waar informatie en social media gemeengoed zijn. Een case beschrijving van de Rabobank maakt dit alles verder inzichtelijk.

De Rabobank speelt hiermee in op een trend die waar mensen die twitteren allemaal deel van uitmaken. Informatie bereikt je sneller, wie je bent en wat je doet wordt belangrijk, “reputatie is de nieuwe munteenheid”. Er komt een nieuwe marketing mix: Passie, Persoon, Profilering en Publiciteit. Organisaties die achter blijven lopen gaan dit merken. Grote organisaties zullen merken dat oude structuren niet te handhaven zijn omdat informatie zich sneller verspreidt dan het licht en oplossingen al gevonden zijn voordat je het probleem hebt onderkend. Oude werkvormen moeten plaatsmaken voor nieuwe. Binnen de organisatie waar ik werk zijn we gestart met een intern Twitter netwerk (yammer) en je merkt nu al dat de onderlinge band tussen mensen wordt versterkt. De virtuele werkelijkheid is niet langer virtueel maar maakt deel uit van de fysieke omgeving.

Ook de politiek aan de ene kant en de gemeentelijke organisatie aan de andere kant krijgen hier mee te maken. Burgerparticipatie is al lang een thema, de slagkracht van je gemeente vergroten door gebruik te maken van kennis wordt de uitdaging. Inwoners organiseren, met elkaar verbinden en laten samenwerken in nieuwe structuren gaat ervoor zorgen dat gemeenten met een andere aanpak hun doelstellingen bereiken. Gemeentes die vasthouden aan ambtelijke procedures en oude denkwijzen zullen vaker te maken krijgen met een oppositie van georganiseerde burgers, die sneller reageren, beter georganiseerd zijn en meer kennis in huis hebben. Het devies wordt if you can’t beat them join them. Als dat op een goede manier gebeurt is de kunstmatige kloof tussen burger en politiek beslecht.

Is dit allemaal unplugged? Denk het wel. De Rabobank lijkt er goed om in te spelen, hoewel ik de verhalen uit de praktijk niet ken. Uitdaging is wel om iedereen mee te krijgen, het is onprettig als in bedrijven of gemeenten een tweedeling ontstaat tussen hen die zich kunnen aanpassen en hen die dat niet kunnen. Het vergt inspanning en aandacht van bedrijven en gemeenten om die processen goed te laten verlopen. Vandaar dat het niet alleen een bottom-up proces mag zijn, maar ook top-down er hard gewerkt moet worden, door managers en visionairs met de juiste instelli.ng.

Ben ik unplugged? Wil graag denken van wel. Las laatst ergens dat mijn generatie (leeftijd 35-50) weleens de slag om management posities kon gaan missen, ten voordele van de jongere generatie juist omdat we niet zouden kunnen omgaan met dit “unplugged” concept, het vergt een nieuwe manier van denken en een andere manier van aansturen. Duidelijk is dat mijn kinderen in een andere samenleving zullen leven, ik zal ze er zo goed mogelijk op voor bereiden.

4 Reacties to “Unplugged”

 1. Hugo Besemer Says:

  Ja , het leven zal veranderen, het is al veranderd (kunnen we ons nog voorstellen hoe we reisden zonder mobieltje en zonder Internet om alles op te zoeken en contact te houden?)
  Toch denk ik dat traditionele organisaties een sterk pnt voor hebben op virtuele organisaties: voor een traditiioneel salaris koop je meer dan voor een virtueel loon.
  Howard Rheingold noemt een aantal dingen die mensen zullen moeten leren: zinnig gebruikt van sociale media, het filteren van informatie, en werken met gerichte aandacht. zie http://www.socialmedia.biz/2009/07/18/howard-rheingold-on-essential-media-literacies/ . Ik weet het nog niet zo van die generatie verschillen. JISC (de Britse evenknie van Stichting Surf) heeft onderzoek naar het informatie gebruik van de nieuwe generatie (Google generation) die geen herinnering meer heeft aan de tijd voor het Internet. De Google generatie blijkt een mythe the zijn, tenzij je ook 65-jarigen daartoe rekent. Zie http://www.jisc.ac.uk/media/documents/programmes/reppres/gg_final_keynote_11012008.pdf

  We zullen problemen houden die niet via nieuwe en sociale media zijn op te lossen. Ik wil bijvoorbeeld net zo’n jasje als Howard, maar hoe zoek ik dat op Google of Bing?

 2. Menno de Jong Says:

  Met ‘arrest my case’ bedoel je denk ik ‘I rest my case’ waarmee je bedoelt dat je er ook niet op had kunnen reageren. Maar dan had je geen blog gehad…;-
  Overigens een prima geschreven blog.
  Nu kan ik (zie @Hugo Besemer) mij heel goed een leven voorstellen zonder mobieltje en internet, ik denk dat ik hiermee een voordeel heb op mensen die dat niet kunnen. Ik bedoel, als je leven, werk en inkomen volledig afhankelijk zijn van genoemde media (en dat idee leeft bij steeds meer mensen) dan heb je een probleem als je niet kan terugschakelen op andere middelen om je leven en werk in te richten. ‘Unplugged’heeft meerdere betekenissen in hetzelfde verband hier denk ik, wat nogal verwarrend kan werken door de volgende paradox: Enerzijds bedoel je hier locatieonafhankelijk kunnen werken door overal ‘online’ te kunnen gaan. Als het alleen om informatie (kennisoverdracht en -deling) gaat is dat een handig fenomeen. Er blijft echter ook een grote behoefte bestaan aan locatiegebonden werk, waarbij geen instant online-behoefte bestaat. Denk hierbij aan (fysiek) werken aan infrastructuur, landschap, productiegoed etc. waarbij men per definitie aan één plaats of gebied is gebonden. Ik ben het eens, we zullen blijvend moeten leren omgaan met nieuwe media en daaraan gekoppelde nieuwe structuren, met deze laatste kanttekening: Oude structuren dienen ook gerespecteerd te worden, om te allen tijde een alternatief te kunnen bieden om vanuit (cq.’vanaf’) de basis te kunnen werken. En dit laatste noem ik ‘unplugged’ zijn.

 3. Mickel Langeveld Says:

  @hugo @menno bedankt voor jullie uitgebreide reacties. Oude structuren zullen niet verdwijnen en dat is m.i. ook helemaal géén doel op zich. Ze zullen echter op een andere wijze worden ingezet als dat nu het geval is, een andere manier die in eerste instantie voor veel mensen verwarring zal opleveren en aanpassingen vergen. Een concreet voorbeeld hiervan is dat je een fysieke ruimte nodig hebt om te kunnen overleggen. Maar het vaker thuiswerken zal leiden tot kleinere kantoren en niet altijd zal daar dan voldoende ruimte zijn. Dit leidt tot het delen van ruimte tussen organisaties en het ontstaan van flexkantoren waar vergaderruimte kan worden ingekocht als die intern te weinig aanwezig is. Zie ook mijn bericht over de Droom: https://mickellangeveld.wordpress.com/2009/09/17/werken-aan-droom/

 4. Mickel Langeveld Says:

  En zie een minuutje later op mijn twitter komt langs: http://www.coworkcompany.com/ Dat bedoel ik nu… Het nieuwe werken, het nieuwe organiseren. Thuis vanaf je PC met informatie op maat op het moment dat je het nodig hebt. 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: